Nederlands Thrillerfestival 2022: signeersessie en interview

Nederlands Thrillerfestival 2022 Alexander Olbrechts

Deel dit bericht

Op 30 oktober 2022 zal ik aanwezig zijn op dé hoogmis van het thrillergebeuren. Op de veertiende editie van het Nederlands Thrillerfestival in Zoetermeer vind je een rijkelijk aanbod van thrillers én hun auteurs! Samen met drie Nederlandse topauteurs van Godijn Publishing – Nico Torrenga, Fedor de Groot en Ramon van Huffelen – beman ik onze gezellige boekenstand tijdens het Boekenfestival in de foyer. Kom je ons bezoeken?

Ik zal er signeren en onder andere vertellen over mijn nieuw boek en reeds uitgekomen verhalen. Via onderstaand interview kan je me al een beetje beter leren kennen. 😉

 

INTERVIEW

Eind deze maand start de veertiende editie van het Nederlands Thrillerfestival. Jij zal ook aanwezig zijn. Wat doet een Vlaming op een Nederlands boekenfestival?

Met veel trots zijn uitgever vertegenwoordigen! De laatste jaren hebben enkele boekenfestivals in Vlaanderen de handdoek in de ring gegooid. Vlamingen móéten wel naar Nederland komen om een interessant en spectaculair boekenfestival bij te wonen. Daarnaast is het ontzettend leuk om naar Nederland te komen en zo persoonlijk de Nederlandse lezers te ontmoeten. Natuurlijk hoop ik ook om mijn boeken aan de man te kunnen brengen. Er is niets leuker dan het over boeken te hebben samen met collega’s en lezers die het genre waarin je schrijft appreciëren. Anderzijds zijn er zo weinig evenementen voor thrillerlezers, dat ik voor het Nederlands Thrillerfestival met veel plezier van heinde en verre afkom.

Wat wil je dat de Nederlandse thrillerfans van jou weten?
Ik heb verschillende standalone thrillers en kortverhalen geschreven, maar nu ben ik druk in de weer om mijn eerste serie vorm te geven. Het is een serie die ik ‘De mythosmoorden’ noem. In de verhalen die tot deze reeks behoren, zorg ik dat er steeds op een of andere manier een mythe in verwerkt zit. Dat kan vrij luchtig zijn, zonder al te veel gewicht in de plot, ofwel kan de mythe ook het volledige verhaal en de plot domineren. Zoals bijvoorbeeld in mijn aanstaande thriller ‘De heraklesmoorden’ waarin een seriemoordenaar zich laat inspireren door de twaalf werken van Herakles. Ik schrijf graag en ondertussen heb ik toch een aardig aantal verhalen gepubliceerd, waaronder boeken, maar ook kortverhalen die volledig gratis te lezen zijn.

Je hebt een moordend schrijftempo. Wat anders moeten we constateren als je in een jaar maar liefst vier boeken lanceert. Slaap jij wel eens? Of hoe kom je anders aan zo’n schrijftempo?
Volharding, weten wat je wil schrijven en weinig tv-kijken. Mensen verschieten ervan hoeveel tijd ze overhebben, als ze de televisie een avondje uitzetten. Wat mij helpt, is weten hoe de plot in elkaar zit als ik aan een verhaal start. Als je op die manier schrijft, heb je een doel, een einde waar je naartoe kunt schrijven. Soms verandert dat in de loop van het schrijfproces, maar het belangrijkste is dat ik op dat moment volledig in het verhaal ben ondergedompeld. Je mag een manuscript ook niet te lang laten liggen, voor mezelf pik ik de draad best elke week weer op, want anders verlies ik belangrijke details van het verhaal.

Een maand geleden ben ik aan mijn negende grote manuscript begonnen (kortverhalen, novelles en andere verhalen niet meegerekend, natuurlijk). Ondertussen heb ik een routine gevonden. Zodra de schrijftrein in cadans is, mag die niet meer stoppen; ik blijf kolen op het vuur gooien tot de laatste halte is bereikt. En om dat einddoel te halen, moet alles wijken.

Hoe profileer jij je als auteur?
Ik profileer mezelf als een auteur die ‘niet-alledaagse’ thrillers schrijft en ik probeer daadwerkelijk van het platbetreden pad te blijven. Ik wil graag de auteur zijn die het anders aanpakt. Daarvoor zoek ik naar verfrissende manieren om het verhaal te vertellen. Een van de doelstellingen die ik mezelf opleg, is om nooit tweemaal een boek in dezelfde trend te schrijven. Het schrijfproces moet voor mezelf steeds uitdagend blijven. Ik schrijf dan ook graag plotgerichte boeken, met soms wat voorafschaduwing (foreshadowing) in de aanloop naar de plot. Het is leuk als sommige lezers dan achteraf vertellen welke hints ze onmiddellijk begrepen, of pas veel later ontdekt hebben. Ik heb ook altijd gezworen dat ik nooit een politionele thriller zou schrijven … totdat ik een politonele thriller schreef. Waarom? Omdat het toch genrebepalend is en je jezelf op die manier kunt uitdagen en met de grotere namen kunt meten.

Heb je altijd al willen schrijven en waarom? Wie of wat heeft jou geïnspireerd?
Het is mijn vrouw Sara die me op het juiste moment het juiste duwtje gaf. We bezochten een festival en daar ontmoetten we mijn bevriende schrijver Peter van Rillaer. Ik had Peters boek natuurlijk gelezen en vertelde haar over zijn werk en vanwaar we elkaar kenden. Toen zei ik: “Ik kan dat ook, een boek schrijven.” Haar antwoord was doodeenvoudig: “Waarom doe je dat dan niet?” Ik stond even aan de grond genageld. Een week later startte ik aan mijn eerste manuscript. Het is niet zo dat ik toen al echt droomde van een schrijverscarrière. Het enthousiasme en de opbouwende feedback van mijn intieme kring over mijn manuscript gaven ook die extra stimulans om de sprong in de schrijverswereld te wagen.

Sinds mijn eerste publicatie blijft mijn schrijverschap evolueren; het is als een rollercoaster die niet stilvalt en blijft voortdenderen. Dát is voor mij een van de grootste motivaties. Je krijgt mooie recensies en lezers spreken je daarop aan, je wint schrijfwedstrijden, plots is daar je eerste luisterboek, je mag van je uitgever mee naar het Nederlands Thrillerfestival … Keer op keer is er een nieuwe motivatie om verder te gaan en een nieuwe mijlpaal die op me wacht. De rollercoaster ratelt lustig verder en ik laat me met veel plezier meevoeren. Ooit zal de rit stoppen, maar zolang ik er enorm veel voldoening blijf uithalen, blijf ik in die pen kruipen en schrijf ik lustig door.

Je bent een debuterend auteur in Nederland. Wat is jouw beste promotietip?
Het übercliché: schrijfwedstrijden. Een titel of een medaille winnen helpt enorm om geloofwaardigheid op te bouwen bij je lezerspubliek. Helaas is dat een belangrijk facet van promotie voeren. Zulke winst of podiumplaatsen zijn ideale nieuwsitems om in de krant of op de radio te komen. Onbekend is onbemind. Daarnaast, als je aan schrijfwedstrijden meedoet, scherp je je schrijfpotlood. Je moet rekening houden met deadlines, je probeert origineel uit de hoek te komen, een unieke invalshoek te verzinnen. Kortom, het is een goede training voor beginnende auteurs.

Een andere sterkhouder is: lokale verankering. Ik probeer af en toe mijn eigen streek of dorp in mijn verhalen te betrekken als decor. Dit zorgt ervoor dat je veel sneller een lokale verankering kunt krijgen. Mensen vinden het nu eenmaal leuk als ze herkenbare punten in je boeken terugvinden, ofwel nieuwe plaatsen in de buurt leren kennen naar aanleiding van je verhaal.

Wat is jouw elevatorpitch van het boek waar je het meest trots op bent?
Gevlinderd bracht ik in 2020 in eigen beheer uit, onlangs kreeg het boek wegens groot succes een herdruk bij Godijn Publishing. Dat was de kers op de taart voor een boek dat al twee jaar oud was, maar nooit onder de aandacht is verdwenen. Gevlinderd is een psychologische thriller waarbij het hoofdpersonage helemaal onder je huid kruipt. Het draait om een gynaecologe die haar eenzaamheid met alcohol bevecht en voor de buitenwereld de schijn van gelukzaligheid probeert hoog te houden. Al snel blijkt dat ze de spil is in het spel van een gruwelijke seriemoordenaar. Om de moordenaar te ontmaskeren, moet ze in haar intieme kring zoeken en ontdekt ze wat haar verleden van overspel en onvruchtbaarheid hiermee te maken heeft.

Wat moeten de bezoekers aan de boekenmarkt van het Nederlands Thrillerfestival beslist aan jou vragen?
Kun je wat meer vertellen over je serie ‘De mythosmoorden’? Natuurlijk! Het idee dat ik voor ‘De mythosmoorden’ heb, is dat je de meeste verhalen die behoren tot deze serie los van elkaar kunt lezen. Op die manier is de lezer niet verplicht om alles te volgen, maar kan de liefhebber zich wel meer verdiepen indien gewenst. De mythologische insteek die deze verhalen krijgen, kan bijvoorbeeld uit de Griekse mythologie komen, maar evengoed uit de Noorse mythologie of uit onze eigenste Christelijke tradities. Momenteel bestaat de serie uit twee gepubliceerde delen. Enerzijds de thrillernovelle ‘De tantalusmoorden’ in het boek Fatale Ontmoeting, over een moordenaar die zijn slachtoffers een tantaluskwelling aandoet (wat gewenst is, is letterlijk zeer dichtbij, maar toch onbereikbaar). Anderzijds mijn kortverhaal ‘Jongen zonder naam’ – dat de zilveren medaille heeft behaald op De Zilveren Strop – over een onderdeurtje dat de strijd aangaat met iemand die veel sterker is dan hem. Weldra komt het eerste volwaardige boek in deze serie uit, nl: ‘De heraklesmoorden’.

De kans bestaat dat er dit jaar – bovenop mijn nieuwe thriller – nog een titel aan deze serie zal toegevoegd worden… Dit is een kleine scoop.

Met welk van jouw personages zou je wel een beschuitje willen eten?
Wel, de meeste personages van me hebben een hoekje af, dus laat ze maar in mijn boeken zitten…

Welke vraag had je verwacht en heb ik niet gesteld?
Wanneer komt je volgende boek uit? Op 19 november 2022 lanceer ik mijn volgende thriller ‘De heraklesmoorden’. Ik heb mijn voorliefde voor mythologische verhalen in dit boek verwerkt. De slagzin van deze thriller is dan ook “Wanneer een bekende mythe realiteit wordt…”.

Lees meer nieuws

Boekenmarkt

Lentebraderie Everberg

Genoten van een succesvolle boekenverkoop tijdens de stralende lentebraderie in Everberg! Op 18 mei 2023 zagen mijn vrouw Sara en ik verschillende bekende gezichten terug

Lees verder >
Lancering van twee thrillers
De mythosmoorden

Deel twee ‘De valhallamoorden’ en standalone novelle ‘Bellis en het beest’ uit mijn thrillerreeks ‘De mythosmoorden’ zijn nu overal verkrijgbaar.

Voor fans van Daniel Cole, M.J. Arlidge en Chris Carter.

Vraag mij gerust om een gesigneerd exemplaar via het contactformulier.